About Me

My photo
Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia
a wife to a handsome man and a mother of two lovely kids.this blog was created to express my passion towards FOOD, SHOPPING and TRAVELLING

Thursday 31 March 2011

Food Heaven - Penang (Part 2)

Ros Mee udang sungai dua - yang ni kat belah mainland ie. seberang perai. kalau dari tol sg dua, menghala ke Utara, sebelum tol tu ada signboard Sg Dua. so belok kanan. Ramai yang tulis dalam blog depa pasai mee udang sg dua selera sri tambang sedap tapi for me, Ros Mee Udang Sg Dua lagi sedap. Lokasinya, atas sikit dari Mee Udang Sg Dua Selera Sri Tambang ni. Lebih kurang 200m saja. Selain mee kuah udang, ada mee goreng, nasik goreng dan satay. Tapi signature dish depa adalah mee kuah udang. Mee goreng pun not bad. Nak puas hati, order dua-dua. Sebelum order menu, kena pilih udang dulu. Selalu kalau pi dengan si hubby, dia nanti pilih udang-udang yang paling besaq dulu. Dia kan food people yang tegar. Pastu timbang dan baru pilih menu. Ikan pun ada tapi I'll go for their mee udang. Udang depa memang besaq-besaq dan fresh. Isi memang manis dan soooo juicy. Makan dengan cabai jeruk, peehhhhhhh!!!!!! terangkat. Sepinggan memang tak cukup. At least 3 pinggan. Pastu order jus pala. Aaahhhhhhhhhh...so refreshing. Ayaq nyioq (coconut juice) pun ada.

Seafood Padang Kota Lama - seafood kat penang ada yang mahal dan ada yang sederhana (tak mahal,tak murah). Kalau nak yang mahal, pi la Eden Seafood kat Batu Feringghi. Tapi siap la dalam RM300 ke atas. Yang sederhana ni banyak. Ada kat seagate, kat pantai jerjak, kat bayan baru, batu maung dan banyak lagi. tapi to be honest, for me, chinese seafood is the best. And my favourite is seafood kat padang kota lama. Ada dua bahagian kat foodcourt (tepi laut) padang kota lama. satu bahagian jual pasembor la, nasik kandaq la, nasik goreng la, kerang bakaq la and so on. yang satu bahagian lagi bahagian for chinese. don't worry my muslim friends. kat bahagian ni takdak jual pork or makanan yang ada lard (minyak babi). just seafood. i know they are halal sebab banyak peniaga kat situ kawan lama my in-laws. I love chinese seafood sebab their cooking method is different. Recipes depa so rich dan bahan-bahan yang depa boh dalam masakan seafood tu menaikkan lagi rasa dan the freshness of the seafood. Ada siput lala, siput sedut, siput buluh, etok, ketam, ikan (macam-macam jenis ikan tapi ikut musim), kerang, udang dan macam-macam lagi. We can even ask the cook to suggest nak masak seafood ni macam mana ie. nak resepi macam mana.

Medan Selera Padang Brown - Kalau orang penang, tak panggil padang brown, depa panggil padang 'brom'. Macam mana boleh lekat nama 'brom' ni, ada macam-macam crita. Tu kena tanya orang-orang lama penang. Kat sini ada macam-macam makanan penang. Yang special di antaranya ialah Sar Ho Fun (Gerai Rina), laksa, mee mamak, celoq-celoq (lebih kurang steamboat gak), satay dan lai chee kang. Ada banyak lagi, boleh pilih. Medan selera ni bukak dari petang sampai malam. Kalau pagi sampai pukul 3ptg tu, turn peniaga-peniaga cina bukak bisnes kat situ tapi different section la. Tapi best kalau pi malam sebab tak panas sangat. Medan selera ni mostly nya open air. Kalau nak rasa makanan penang yang sedap-sedap, berkunjung lah ke Padang Brown.

1 comment:

  1. hehe aku pun ada cita pasai Penang Syurga Makanan..hehehe http://annarozy.multiply.com/journal/item/3

    ReplyDelete