About Me

My photo
Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia
a wife to a handsome man and a mother of two lovely kids.this blog was created to express my passion towards FOOD, SHOPPING and TRAVELLING

Monday 4 April 2011

Koay Teow Th'ng - Penang Comfort Food


My first taste of Koay Teow Th'ng was during my life as student in USM, Penang...The only cafe that served Koay Teow Th'ng in USM was in Cafe Desasiswa Bakti...Memang famous lah!!...Kena beratur panjang kalau nak makan...Th'ng means soup in Chinese so Koay Teow Th'ng is a Chinese food...

Untuk kawan-kawan USM yang rindu koay teow th'ng Bakti and for those who wants to try, here's the recipe...Learned it from my mother-in-law and my hubby...Senang sangat nak masak...

Bahan-bahan (Untuk 4 orang makan)
1. Koay Teow /Mee/Bihun
2. 20 ulas bawang putih or garlic. Lots of them. Koay teow th'ng memang kena rasa bawang putih
3. Gula batu or rock sugar. Not coarse sugar
4. 4 sudu besar chicken stock
5. Tulang ayam
6. Isi ayam
7. Udang dibuang kulit dan direbus. Kulit udang direbus untuk dapatkan stok udang.
8. Taugeh dicelur
9. Daun bawang or spring onion
10. Sawi dicelur
11. Bawang goreng
12. 3 sudu besar cili boh
13. 2 sudu besar air asam jawa
14. 1 sudu besar gula
15. Fish ball direbus.
16. Serbuk lada putih

Cara memasak
- Untuk supnya, tumis bawang putih yang telah dicincang halus. Masukkan air. Agak-agak 5 cawan.
- Masukkan tulang ayam, isi ayam, stok udang dan stok ayam.
- Masukkan gula batu dan garam secukup rasa.
- Rasa sup. Sup sepatutnya rasa bawang putih dan agak manis disebabkan gula batu yang kita masukkan tadi. Kalau rasa macam yang disebutkan tadi, kira orait la tu!
- OK, untuk sambalnya, tumis cili boh sampai naik minyak. Masukkan air asam jawa dan gula. Siap sambal.
- Untuk rencah-rencahnya; udang, fish ball, sawi, taugeh, daun bawang, bawang goreng dan isi ayam (yang direbus bersama sup tadi lalu dicarik-carikkan). Serbuk lada putih jangan dilupa. Sebagai pelengkap rasa.

SIAP!!!!!

So, makan lah sup tadi dengan koay teow/mee/bihun yang disertakan dengan sambal yang ditumis tadi bersama-sama dengan rencah-rencahnya. Kalau nak 'berasap'kan lagi telinga anda, potong cabai melaka untuk dijadikan rencah.

1 comment:

  1. Rina, Kak Emma ni, wah bagi rindu saja kat Koewteow Thin'g nih, lama dah tak kesana.

    ReplyDelete